Τα προβλήματα που άρχισαν να παρουσιάζονται στην οικοδομική βιομηχανία και που προκαλούν πονοκέφαλο σε επιχειρηματίες αλλά και ζευγάρια που έβαλαν μπρος για κτίσιμο, εξαιτίας της ακρίβειας των κατασκευαστικών υλικών, επιβεβαίωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον μήνα Αύγουστο 2021 ανήλθε στις 115,19 μονάδες (με βάση 2015=100), σημειώνοντας νέα αύξηση της τάξης του 0,59% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο πέρσι, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 14,37%!

Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (31,27%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (12,93%), στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (11,02%), στα ορυκτά (2,55%) και στα προϊόντα ορυκτών (1,26%).

Το πρώτο οκτάμηνο φέτος ο εν λόγω δείκτης, ο οποίος δείχνει την εξέλιξη του κόστους των υλικών που υφίσταται ο εργολάβος, καταγράφει αύξηση 8,11% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών, ως αποτέλεσμα και της αύξησης των μεταφορικών, απασχόλησε ήδη τους επαγγελματίες του κλάδου, μετά από πρωτοβουλία και του ΕΤΕΚ, σε σύσκεψη που κατέληξε και σε μια σειρά από εισηγήσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης, προκειμένου να αποφευχθεί επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, για την ώρα φαίνεται η κατάσταση να παραμένει αβέβαιη, αφού εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται να επηρεάζονται και έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα από την αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα έργα που προϋπολογίστηκαν εδώ και καιρό να μπαίνουν στο ψυγείο μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι η σύσκεψη που έγινε το καλοκαίρι, μετά την πρωτοβουλία του ΕΤΕΚ κατέληξε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα προωθούνται στους αρμόδιους υπουργούς μεταξύ των οποίων εισήγηση να κληθεί το Κράτος να μελετήσει το θέμα και να καθορίσει, το συντομότερο δυνατό, πολιτική και κατευθυντήριες γραμμές σε ότι αφορά τα δικά του έργα (είτε σε διαδικασία υλοποίησης, είτε υπό σχεδιασμό) προκειμένου οι συστάσεις αυτές να αποτελέσουν οδηγό και κατευθυντήρια γραμμή και για τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος