Με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, το ΕΤΕΚ εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι πολύ κακή χρονική συγκυρία και ιδιαίτερα ζημιογόνα η προώθηση της τροποποίησης των ρυθμίσεων για μειωμένο ΦΠΑ για πρώτη κατοικία.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων το Επιμελητήριο σημειώνει: με αφορμή “σχετικό δημοσίευμα του ιστοχώρου stockwatch ότι έχει κατατεθεί νομοσχέδιο το οποίο τροποποιεί τον περί φόρου προστιθέμενης αξίας νόμο (επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για πρώτη κατοικία) και σημειώνω πως παρόλο που δεν διαφωνούμε με την αναγκαιότητα να εξεταστεί εκ νέου η υφιστάμενη ρύθμιση, θεωρούμε πολύ κακή χρονική συγκυρία και ιδιαίτερα ζημιογόνα την προώθηση αυτής της τροποποίησης τώρα.

Όπως γνωρίζετε κατά την τρέχουσα περίοδο ο κατασκευαστικός τομέας και τα νοικοκυριά δέχονται έντονες πιέσεις λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών βασικών κατασκευαστικών υλικών. Με βάση τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία είμαστε στην κορύφωση του φαινομένου αυτού. Η ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει σήμερα θα επιδεινώσει τα προβλήματα και θα αυξήσει την αβεβαιότητα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο που περνά ο κλάδος των κατασκευών.

Εισήγηση μας είναι όπως η συζήτηση αυτή μεταφερθεί σε μεταγενέστερο και καταλληλότερο χρόνο όταν και εφόσον παρατηρηθεί κάποια διόρθωση στο φαινόμενο της μεγάλης αύξησης της τιμής βασικών οικοδομικών υλικών. Συναφώς σημειώνεται πως πέραν από το μέγεθος μιας κατοικίας θα πρέπει να εισαχθεί και να εξετάζεται η παράμετρος του κόστους κατασκευής / αξίας της π.χ. γιατί να είναι επιλέξιμο ένα υπερπολυτελές παραθαλάσσιο διαμέρισμα 190 τ.μ με αξία πώλησης πέραν του ενός εκατομμυρίου;”.

 

Πηγή: ΕΤΕΚ Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου